2023-01 DM Letselschade – Lancering huisstijl

2023-01 DM Letselschade – Lancering huisstijl

Hoe creëer je een huisstijl?

Het ontwikkelen van je huisstijl begint niet op visueel vlak. Het is namelijk allereerst belangrijk om achter de merkidentiteit van je organisatie te komen. Ontdek eerst de echte betekenis achter je merk en vertaal dit naar een visie en missie. Hiermee zet je een krachtig merkverhaal neer.

Wanneer je de identiteit van je organisatie hebt ontdekt, ga je vervolgens kijken naar de doelgroep die je met je merk wilt aanspreken. Wil je vooral ouderen aanspreken of juist jongeren? Heb je voorkeur voor een geslacht dat je wilt aanspreken of wil je iedereen aanspreken? Wil je een zakelijke uitstraling of toch liever een persoonlijke uitstraling? Kortom, je gaat nadenken over welke uitstraling jij wilt voor jouw heldenmerk.

Zaken die belangrijk zijn bij het ontwikkelen van een huisstijl

Het ontwikkelen van een (nieuwe) huisstijl is een proces. We hebben door jarenlange ervaring met het ontwikkelen van huisstijlen ontdekt dat de volgende zaken belangrijk zijn in dit proces:

Alles begint bij het begin, dus ook je huisstijl. Elk ontwerp dient van scratch af aan te beginnen, waarbij het verhaal als uitgangspunt wordt genomen. Vaak worden er standaardsjablonen of voorbeeldlogo’s gebruikt om te beginnen. Onze tip is om beiden achterwege te laten en vanuit het verhaal te beginnen met ontwerpen.

Maak altijd verschillende voorstellen en ontwerpen voor een huisstijl. Hiermee zorg je voor voldoende keuze. In de voorstellen worden beelden verwerkt waar je niets voor voelt en beelden die je heel tof vindt. Beiden heb je nodig om het proces een boost te geven.

Bekijk bij de ontwikkeling van beeldmerk van je nieuwe logo naar de toepasbaarheid. Het beeldmerk dient los van de naam ook het verhaal van je merk te vertellen. Zo kun je het beeldmerk op meerdere manieren toepassen.

Kijk bij alle uitwerkingen van je huisstijl nauwlettend naar de toepasbaarheid. Waar wordt je huisstijl exact voor gebruikt? Denk ook goed na over de vorm van communicatiemiddelen die je gaat inzetten. Ga je briefpapier bijvoorbeeld uitsluitend online gebruiken of laat je dit drukken? In het eerste geval dien je er rekening mee te houden dat iedereen het briefpapier kan uitprinten. De printermarge dient in het ontwerp te worden meegenomen.

Je huisstijl behoort een solide basis te zijn voor een optimale doorvertaling naar alle andere huisstijldragers en communicatiemiddelen.

Je nieuwe visuele identiteit behoort echt jouw verhaal vertellen. Vanuit dit perspectief kun je het vertalen naar unieke toepassingen die je huisstijl laten opvallen. Een visitekaartje gemaakt van hout is voor een houtbewerker bijvoorbeeld een unieke toepassing die direct zijn verhaal vertelt.

Gevoel is altijd belangrijker dan tijd. Het ontwerpen van een logo is een gezamenlijk proces van jou en de ontwerper. Neem ruim de tijd ervoor zodat het logo uitstekend bij je bedrijf past.

Van verhaal naar het logo!

Het verhaal van je bedrijf is het belangrijkste element van je bedrijf. Waar veel bedrijven storytelling als marketingtruc inzetten, is storytelling voor ons een bewuste strategische keuze. Het is het verhaal van je merk, het onderscheidende vermogen van je merk dat je naar buiten wilt brengen. Dit verhaal wordt vertaald in het logo van je merk. Wat ons betreft storytelling in optima forma.

Mock-ups brengen logo’s tot leven!

Interesse in een nieuwe huisstijl en branding?

Neem dan contact met ons op!